A Budapesti Közművek is hozzájárul a hőség enyhítéséhez a Fővárosban

Június 19.
BKM
A Budapesti Közművek is hozzájárul a hőség enyhítéséhez a Fővárosban

Társaságunk FKF Köztisztasági Divíziójánál a hőségriadó elrendelésével fokozott készenlét lépett életbe, amely szerint munkatársaink folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20-21 célgéppel locsolják a budapesti közúthálózatot.

A nappali műszakban mosó-, locsoló célgépeink elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Locsolóautóink az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtve le. Ez csökkenti a közterületeken tartózkodók hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket is. A hőség elleni locsolás hatékonyságának növelése érdekében műholdképek hőtérképei alapján alakítottuk át járatainak útvonalát. Az új útvonalrendszer egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a belvárosi és az egyéb, kevés zöld felülettel rendelkező, de a gyalogosok által napi szinten használt városrészek a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kapnak. A villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében a BKV megrendelése alapján, a megrendelésben meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsoljuk.


FŐKERT Kertészeti Divíziónk nem csupán zöldterületek fejlesztésével és fenntartásával foglalkozik, hanem a hozzánk tartozó területeken található száznál is több ivókút működtetésével is. A hőségre való tekintettel valamennyi a kezelésünkben lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzik munkatársaink. Kérjük a lakosságot, amennyiben ennek ellenére megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon, vagy az info@budapestikozmuvek.hu e-mail címen jelentsék be, hogy a hibát szakembereik mihamarabb kijavíthassák. 

A FŐKERT által üzemeltetett ivókutak – sok egyéb érdekességgel együtt – megtalálhatóak a BP Fatár alkalmazásban, ahol ugyancsak könnyedén küldhető bejelentés a részünkre.

A Baross téren és a Móricz Zsigmond körtéren hűsítő szigetek várják a járókelőket és a buszra várakozókat – a fémvázas elemek tetején vidám színű szalagok adnak árnyékot az alattuk megpihenőknek, valamint konténerbe ültetett koros fák és borostyánfalak is a hűsítést szolgálják.

A nagy melegben bár csábító lehet, de a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.


Kérjük a budapesti erdőkben, természetvédelmi területeken kirándulókat, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, valamint a nagy melegre és szárazságra tekintettel ott is fokozott elővigyázatossággal, a szabályokat és előírásokat gondosan betartva tegyék meg, továbbá minden esetben győződjenek meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltották és nem fog újra lángra kapni. Amennyiben a hőség miatt az elkövetkező időszakban Budapest és Pest megyében is tűzgyújtási tilalom lép életbe, úgy a tűzrakás ezen időszak alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is szigorúan tilos.

Kérjük továbbá a közterületeken megfordulókat, hogy kiemelten vigyázzanak Budapest zöldterületeire, gyeppel, vagy fákkal borított részeire, hiszen köztudomású, hogy ezek fontos szerepet töltenek be az élhető nagyvárosi környezet fenntartásában. A zöldterületeken kánikula idején lényegesen, akár 10 fokkal alacsonyabb talaj menti hőmérséklet uralkodik az aszfalttal borított részekhez képest.

A Budapesti Közművek kiemelt figyelmet fordít - különösen a szabadban munkavégzést folytató – munkavállalóira és a hőségriasztás időszaka alatt folyamatosan biztosítja részükre a jogszabályban is előírt megfelelő védőitalt és pihenőidőt.