Komoly létszámhiánnyal küzd a Budapesti Közművek

December 17.
BKM
Komoly létszámhiánnyal küzd a Budapesti Közművek

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-nél létrejötte óta nőtt a dolgozói létszám, ennek ellenére továbbra is több száz betöltetlen pozícióra várják a jelentkezőket.

Az öt korábbi budapesti közszolgáltató (hat önálló tevékenység – FKF hulladékgazdálkodás, FKF köztisztaság, FŐTÁV távhőszolgáltatás, FŐKERT kertészet, BTI temetkezés és FŐKÉTÜSZ kéményseprés) összeolvadásával létrejött Budapesti Közművek - hasonlóan a jogelőd társaságokhoz - jelentős létszámhiánnyal küzd.

A BKM jelenlegi munkavállalói létszáma (4479 fő) magasabb, mint az összeolvadás előtti tagtársaságoké (FKF, FŐTÁV, FŐKERT, BTI, FŐKÉTÜSZ) együttesen volt. Ennek ellenére számos hiányszakmában még nem sikerült betölteni az üres státuszokat. Jelenleg összesen 232 betöltetlen státusz van a BKM Nonprofit Zrt.-nél.

Az összeolvadás után, korábban magasabb költségszinten, alvállalkozók bevonásával ellátott tevékenységet immár saját munkatársak látnak el, lényegesen hatékonyabban és költségtakarékosabban. Több külső beszállítót (pl. ingatlanüzemeltetés-takarítás, őrzés-védelem, ügyfélszolgálati call-center, követeléskezelés, műszaki tervezés, kivitelezés) részben vagy egészben a BKM saját szakemberei váltottak fel. Mindennek két fő eredménye egyrészt a költségmegtakarítás, másrészt a saját munkavállalói létszám bővülése.

Az összeolvadás során viszont a vezetői létszám a fentiekkel ellentétben drasztikusan csökkent. A vezető beosztású munkatársak (pl. osztályvezetők, főosztályvezetők) és vezető tisztségviselők (pl. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok) száma több mint 20%-kal alacsonyabb a korábbi jogelőd társaságok összesített vezetői létszámánál.

A betöltetlen álláslehetőségek a BKM által ellátott, létfontosságú közszolgáltatások széles körét fedik le. A társaság folyamatosan várja például kazángépészek, hulladékrakodók, gépjárművezetők, kegyeleti munkatársak, szerelők, segédmunkások, minősített hegesztők, kertésztechnikusok, karosszérialakatosok, vagy éppen kontrolling-, és adóügyi szakemberek, ügyfélszolgálati munkatársak, beruházási projektmenedzserek, IT-hálózati rendszermérnökök, műszaki statikus tervezők és projektelőkészítő mérnökök jelentkezését.

A toborzásra a BKM külön oldalt szán a társaság honlapján (www.budapestikozmuvek.hu/karrier), valamint központi és közösségi oldalain is folyamatosan keresi a szükséges munkaerőt.


A BKM igény szerint lakhatási lehetőséget is biztosít saját tulajdonú szállásain. Ezek a következő címeken találhatók meg: Bp. XV., Károlyi Sándor u. 119-121., Bp. III. Testvérhegyi út 4., Bp. X. Kozma u. 8-10.

Fontos kiemelni, hogy a Budapesti Közművek jelentős forrásokat biztosít a munkatársak képzésére, átképzésére, illetve a munkakörük ellátásához szükséges speciális oktatásokra és szakismeretek elsajátítására. A képzésekre 2022. évben fordítandó összeg tervezetten mintegy 174 millió Forint.

A budapesti közszolgáltatások színvonalának folyamatos biztosítása mindannyiunk közös érdeke, a BKM ezúton is kéri a nyilvánosság segítségét, hogy a fenti információk eljuthassanak az érdeklődő álláskeresőkhöz.


Budapest, 2021. december 17.


BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.