A számok tükrében is eredményes volt az újabb fővárosi nagytakarítás

Május 06.
BKM
A számok tükrében is eredményes volt az újabb fővárosi nagytakarítás

Mintegy 128 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának munkatársai - más fővárosi közszolgáltató cégekkel és önkéntesekkel együtt a két vasárnapon át tartó születésnapi nagytakarításon.

Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulójára készülve a fővárosi önkormányzati cégek összesen 1000 munkavállalója és 200 célgépe takarított április 21-én és 28-án több kiemelt forgalmú közterületen és a 4-es 6-os villamos teljes vonalán. Civil szervezetekkel együttműködve, a Főkert koordinálásában pedig tisztább lett a Gellérthegy és a Népliget.


Az uniós csatlakozás jubileumára időzített kezdeményezéssel a szervező Budapesti Közművek a köztisztaság – jogszabályokban is rögzített - közös felelősségére, a közterületek rendezett állapotának közös ügyére is rá kívánta irányítani a figyelmet

A több napos koncentrált köztisztasági munka során – az egyéb napi feladatok ellátása mellett – a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divízió munkatársai más fővárosi közszolgáltatókkal, továbbá a kerületek köztisztasági cégeivel együttműködve

  • április 21-én többek között az Etele teret, a Flórián teret, a Lehel teret, Kőbánya két fő közlekedési csomópontját és számos további helyszínt;
  • április 28-án pedig Újbuda Központtól és a Móricz Zsigmond körtérről indulva a 4-es 6-os villamos teljes vonalát egészen a Széll Kálmán térig takarították végig

az érintett utak, aluljárók, terek és a Főváros kezelésébe tartozó járdák seprését, mosását, a hulladékgyűjtők ürítését, valamint a terület graffitimentesítését is elvégezve.

  • a Budapest Közút Zrt. munkatársai a járdák, útpadkák gyommentesítésével, a közúti jelzőtáblák takarításával, cseréjével, graffitimentesítésével vették ki a részüket az együttműködésből.

A program több fővárosi zöldterületre is kiterjedt, ahol a kezdeményezéshez csatlakozva civil szervezetek, oktatási intézmények és felelős munkavállalók – köztük a Járókelő Közhasznú Egyesület, a Greenpeace, a Tegyünk Együtt az Élhető Népligetért! csoport, a Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete, a Gellérthegyi lakók Érdekvédelmi Egyesülete, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola – gyűjtöttek szemetet többek között a Gellért-hegyen, a Népligetben, a Szentmihályi út erdős területén, - ahol több száz önkéntessel több mint 400 zsák eldobált hulladéktól tisztították meg Budapestet.

A születésnapi nagytakarítás számokban:

  • a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója 1000 fővel, a Budapest Közút Zrt. 20 fővel vett részt.
  • Az FKF 200 célgéppel (mosó-locsoló gépek, önfelszedő seprőgépek és hulladékszállító járművek) végezte a munkát.
  • Az FKF munkatársai mintegy 128 tonna hulladékot, kaszálékot, gyomot, földet és egyéb szennyeződést takarítottak és szállítottak el a forgalmasabb terekről, a Nagykörútról, a körúthoz kapcsolódó közterületekről, a Gellérthegyről és a Népligetből.
  • A kezdeményezéshez csatlakozó több száz önkéntes több, mint 400 zsák eldobált szemetet szedett össze a budapesti zöldterületekről.

A munka természetesen itt nem áll meg, hiszen munkatársaink, más fővárosi közszolgáltató cégekkel együttműködve egész évben, a hét összes napján dolgoznak Budapest több, mint 5000 kilométer hosszúságú szilárd burkolatú úthálózatának, továbbá a közel 30 millió négyzetméternyi fővárosi közterület (közjárda, közlépcső, kerékpárút, aluljáró) tisztán tartásán.

Budapest, 2024. május 6.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

PR és kommunikációs igazgatóság