Ilyen fotókat csak ritkán láthatunk - zajlik a hulladékhasznosító turbinájának felújítása

Április végén megkezdődött a BKM Hulladékhasznosító Mű másfél évenként esedékes nagyleállása, amelynek során megtörténik az erőmű legfontosabb részegységeinek karbantartása. A fő szempont, hogy a következő nagyleállásig a létesítmény hulladékhasznosítási kapacitását minél jobban ki lehessen használni, a fővárosi távhőrendszerbe minél több hőenergiát lehessen betáplálni, emellett a kapcsolt villamosenergia-termelés optimalizálásával a teljes rendszer hatásfoka minél magasabb legyen.

Az idei karbantartás különleges műszaki kihívása a 24 MW villamos teljesítményű gőzturbina gyártóművi felújítása. Az ehhez szükséges turbinaház-bontásra, a forgórész kiemelésére csak néhány alkalommal kerül sor összesen a létesítmény több évtizedes működése során, - ezért látványos fotógalériában örökítettük meg a ritka pillanatokat.

Az idei nagyjavítás során a turbina forgórészét a szállító csehországi gyártóbázisán megvizsgálják és a kisnyomású rész utolsó két lapátsorát – amelyen már korábban is kisebb eróziós jelek voltak megfigyelhetők – kicserélik. A műszaki stáb alaposan felkészült a feladatra, hiszen ez a gőzturbina teljes szét- majd összeszerelésével jár, ami egyszerre jelent komoly szervezési és nagy pontosságot igénylő fizikai munkát.

A gőzturbina leállítása után az Üzem karbantartó csapata eltávolította a gépről a burkolatokat, majd megkezdték a turbinaház bontását. A turbinacsarnok 40 tonnás daruja centiméterenként emelte fel a ház felső részét. Ezt követte a csapágyak bontása és az álló lapátsorok kiszerelése. A turbinabontás talán legkényesebb mozzanata a forgórész kiemelése. Ennél a munkánál különösen nagy figyelmet kíván, hogy az emelés során ne sérüljenek meg a turbina lapátsorai. Ezt követte a gyártóműbe szállítandó további alkatrészek csomagolása, majd teherautóra daruzása és elszállítása.

Elismerés illet minden kollégát, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a precizitást igénylő munkaművelet a tervezett keretek között és határidőre megvalósult.

A felújított forgórész visszaszállítására a tervek szerint június első hetében kerül sor, hogy az összeszerelést követően a Hulladékhasznosító Mű június 15-ével újra teljes üzembe állhasson.

A felújítás hozzájárulhat ahhoz, hogy a budapesti hulladékhasznosító mű további hasonlóan sikeres éveket zárjon, mint a tavalyi, amikor fennálása 40. évének rekord hőtermelését érte el.

Az alábbi fotógalériában a turbina szétszerelésének látványos pillanatait örökítettük meg:

Kattintson a képekre a galéria megtekintéséhez!