A FŐTÁV Zrt. sajtóközleménye - Füstgáz hőenergia hasznosítása a Rákoskeresztúri Fűtőműben - ÚJ Széchenyi terv

A FŐTÁV Zrt. biztosítja Budapesten a távhőszolgáltatást, a lakosság és a közületi felhasználók (irodaházak, bevásárlóközpontok, iskolák, kórházak) részére a fűtést és a meleg vizet. A Társaság az ellátáshoz szükséges hőenergia csaknem 90%-át vásárolja, kicsit több mint 10%-át saját fűtőműveiben állítja elő. A cég és a felhasználók számára is nagyon fontos, hogy ezt minél olcsóbban tudja biztosítani, ezért az utóbbi időben számos beruházást hajtott végre a Társaság a gazdaságosság, az energiatudatosság és a környezet védelme érdekében.

A FŐTÁV saját tulajdonú Rákoskeresztúri Fűtőművében energiahatékonysági fejlesztést hajtott végre. A meglévő technológiai rendszerhez kapcsolódó úgynevezett füstgáz hőhasznosító rendszer a kazánokból átlagosan 120-130°C-on kilépő, jelentős energiatartalommal rendelkező füstgáz hőenergiáját nyeri vissza.

A technológia központi eleme egy füstgáz-forróvíz hőcserélő, mely – a meglévő forróvíz-kazánok füstgázrendszeréhez illesztve – a távhőhálózat által használt víz felmelegítésében segít. A fejlesztésnek köszönhetően az ellátási területen keringő, az épületek felfűtése után a fűtőműbe visszatérő 58°C-osra hűlt víz hőmérsékletét akár 90°C hőmérsékletre melegítheti fel.

A beruházás eredményei

  • a földgáz-megtakarítás révén csökken a hőszolgáltatás változó költsége, a fogyasztói terhek mérséklődnek;
  • csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami elősegíti a nemzetgazdaság környezetvédelmi céljainak elérését;
  • a létrehozott új kapacitás a jövőben lehetőséget biztosít új fogyasztók rendszerbe kapcsolására.

Ezzel a beruházással 4%-kal nőtt a fűtőmű hőtermelési hatásfoka, csökkent a kazánok terhelése, az éves szén-dioxid kibocsátás pedig mintegy 365 tonnával kevesebb, ami nemcsak a XVII. kerület, de a főváros valamennyi lakosának életminőségét javítja.