A FŐTÁV Zrt. sajtóközleménye: KEOP TÁMOGATÁST KAPOTT A FŐTÁV BERUHÁZÁSA - ÚJ Széchenyi terv

A környezetvédelmi szempontoknak megfelelő távhőszolgáltatás széles körű elterjedése érdekében létkérdés az ár: az olcsó hő- és alapdíj. Versenyképessége fokozása érdekében a FŐTÁV az utóbbi években számos olyan beruházást hajtott végre, melyek eredményeképp a lakossági alapdíjat 10%-kal csökkenthette, illetve a legnagyobb fővárosi ingatlan beruházók többsége is a távhőszolgáltatást választotta. Ennek egyik fő eleme volt a hosszú távú megállapodás megkötése az FKF Zrt-vel. A szolgáltató költségcsökkentési törekvéseinek újabb állomásaként több mint 5,3 milliárd forint értékben hajt végre beruházást, mellyel az FKF Zrt. üzemeltetésében működő Hulladékhasznosító Mű hőkiadó kapacitását lehet növelni. Ehhez mintegy félmilliárd forint vissza nem térítendő KEOP támogatást nyert a távhőszolgáltató.

A Hulladékhasznosító Mű távhőkiadásának fokozása – amellett, hogy ez a jelenlegi legolcsóbb hőforrása a távhőszolgáltatásnak – számos előnnyel jár. Az FKF Zrt. üzemeltetésében működő HUHA-ban eltüzelt szemét mennyisége, és ezáltal a légszennyező-kibocsátása nem változik, miközben a projekt eredményeként nő a kommunális hulladék felhasználásával termelt távhőenergia mennyisége, a CO2-kibocsátás pedig Újpalotán évi 19.725 tonnával csökken.

A Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében meghirdetett "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című pályázaton a FŐTÁV projektje (Az Újpalotai Távhőkörzet Hulladékhasznosító Műből való részleges ellátása) 10% vissza nem térítendő támogatást, közel 533,6 millió forintot nyert el.

A beruházással kapcsolatos munkálatok – így a IV. és XV. kerületi távvezeték építések, és az azzal járó burkolatbontási munkálatok – 2014-ben kezdődnek meg, és 2015 első felében fejeződnek be. Ezúton is kérjük a lakosság türelmét és megértését az okozott kellemetlenségekkel kapcsolatban, hiszen a fejlesztés célja az olcsóbb ár és a szolgáltatás biztonságának és színvonalának növelése.

A fejlesztések célja, hogy a FŐTÁV fogyasztói hődíjai csökkenjenek, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a távhőellátás az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé váljon, amelyet az FKF Zrt. – mint a környezetvédelem területén elkötelezett Társaság – is kiemelten támogat.