A FŐTÁV Zrt. sajtóközleménye: Modern hőközpont-távfelügyelet KEOP támogatással

Kiépült a távfelügyeleti rendszer a FŐTÁV 700 hőközpontjában

A FŐTÁV Zrt. sikeresen befejezte a „Hőközpont-korszerűsítés távfelügyeleti rendszer kiépítésével a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben" című projektjét, melyhez az Új Széchenyi terv keretében 510 millió forint Uniós támogatást nyert el. A beruházás keretében 700 hőközpont került a felügyeleti központ ellenőrzése alá. A kiépített informatikai rendszer segítségével a keletkező hibákat a központ azonnal érzékeli, így a probléma elhárítása a korábbinál egyszerűbbé és gyorsabbá válik. A központ 5000 egység kezelésére méretezett, ami a további fejlesztések és az összes hőközpont távfelügyeletbe kapcsolásának a lehetőségét is megalapozta. A beruházás teljes költsége meghaladta az egymilliárd forintot.

A FŐTÁV Zrt. 3.500 hőközpont üzemeltetésével 238.000 lakossági- és 7.000 nem lakossági ügyfelének biztosít távfűtést és melegvíz szolgáltatást Budapest területén.  A Társaság alapvető célja a felhasználók elvárásának, igényének megfelelő, színvonalas szolgáltatás biztosítása.

A cég tervei között már évek óta szerepelt, hogy a szolgáltatás minőségének és hatékonyságának javítása, valamint az energia- és üzemeltetési költségeinek csökkentése érdekében hőközpontjait teljes egészében távfelügyeleti rendszerbe szervezze. A beruházás I. üteme, amely a hőközpontok egyötödét érinti, jelentős technológiai fejlesztést eredményez. A KEOP-5.4.0/12-2013-0030 számú pályázattal elnyert támogatás ezen célok megvalósítását szolgálja.

A távfelügyeleti rendszer kiépítésével:

  • csökken, egyszerűbbé és gyorsabbá válik az emberi beavatkozást igénylő üzemeltetési feladatok ellátása;
  • a meghibásodások, üzemzavarok gyors észlelése a távfelügyeleti központban segít a probléma beazonosításában, illetve annak gyors és célzott elhárításában.
  • a probléma gyorsabb azonosítása lerövidíti a szolgáltatási zavarok időtartamát, és megkönnyíti az érintett felhasználók tájékoztatását;
  • a hőközpontok működéséről szerezhető nagy mennyiségű információ segítségével a teljes távhőrendszer üzemeltetése optimalizálható, ami jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményez.

A kiépített rendszernek köszönhetően a folyamatosan ellenőrizhető és távolról irányítható üzemeltetéssel nagy mennyiségű hő- és hőközponti villamosenergia-felhasználás takarítható meg, amely a távfelügyeleti rendszer tovább bővítésével jelentősen fokozható. A projekt keretében 48.000 GJ/év (1,4 millió m3/év földgáz) fosszilis energiahordozó kerül megtakarításra, amelynek köszönhetően elmarad 2.900 t/év üvegházhatást okozó gázkibocsátás.

A FŐTÁV ezért, a környezettudatosság jegyében is tervezi az összes hőközpontjának rendszerbe kötését a fejlesztés későbbi ütemeiben.