10 újabb játszótéren indulnak idén is felújítási munkák!

Április 04.
BKM
10 újabb játszótéren indulnak idén is felújítási munkák!

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐKERT Kertészeti Divízió a tavalyi játszótér-felújítások után idén tovább bővíti a megújítandó létesítmények körét.

A Vérmező Szitakötő játszóterének tavaly ősszel megkezdett, és a Fővám téri játszótér idén lezárult felújítása után, további nyolc népszerű helyszínen indulnak felújítási munkálatok. A Főkert a balesetveszély elkerülése érdekében a kilenc nagyforgalmú játszótéren (nyolc új helyszín, és a Vérmező-projekt folytatása) , csaknem 1000 négyzetméteren bontja el az elhasználódott gumiburkolatokat, és helyükre új biztonsági gumiburkolatot fektet le. A szakemberek az elhasználódás mértékétől függően cserélik a burkolatok elemeit, vagy szükség szerint teljes burkolatcserét hajtanak végre. Ahol szükséges, az alépítmények és szegélyek cseréjére, és a szükséges kisebb hibajavításokra is sor kerül. A munkálatok játszóterenként 5-6 napot vesznek igénybe, az időjárástól és a hibák mértékétől függően.

Az elkövetkezendő időszakban a FŐKERT az alábbi játszóterek gumiburkolatait újítja meg, illetve végez felújításokat:

  • Szent István park március 30. – április 5.
  • Városmajor április 3. – április 9.
  • Gesztenyéskert április 3. – április 9.
  • Óbudai-sziget április 10. – április 15.
  • II. János Pál pápa tér április 12. – április 18.
  • Európa liget április 14. – április 19.
  • Moszkva sétány április 19. – április 22.
  • Gellért-hegy április 21. – április 25.
  • Vérmező április 25. – április 29.

Ezekben az időszakokban a FŐKERT a létesítményeket a gyermekek biztonsága érdekében a látogatók elől lezárja.

Az Óbudai-sziget csúszdás játszótéren munkatársaink a tavaszi ellenőrzés során olyan biztonsági, statikai problémákat tártak fel a játszóeszközök alépítményénél, amely miatt a létesítmény több elemét, a három nagy csúszdát és a hozzájuk tartozó mászótornyokat is le kell zárni a szükségessé vált felújítás idejére. A csúszdákkal szomszédos mászópiramis és az abból induló csúszdák továbbra is használhatók, állapotukat a szakemberek folyamatosan ellenőrzik.

A Fővárosi Önkormányzat megrendelése alapján, lakossági bevonással elkészültek a játszótér koncepciótervei, hamarosan elkezdődhet az alépítmények állapotfeltárása, ezt követően a kiviteli tervek elkészítése, majd a játszótér felújítása. A munka 2022 őszén részvételi folyamattal indult, melynek során a játszótér látogatói megoszthatták igényeiket, javaslataikat a tervezőkkel, kivitelezőkkel. A komplex fejlesztés több ütemben valósul meg. 2024 tavaszán egy, a használók elvárásainak megfelelően felújított, minden szempontból biztonságos játszóteret tölthet majd be újra a gyerekzsivaj.


Budapest, 2023. április 4.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

FŐKERT Kertészeti Divízió