2000 db új fát ültet a FŐKERT Rákoshegyen

március 11.
BKM, Fenntarthatóság
2000 db új fát ültet a FŐKERT Rákoshegyen

2000 db új fát ültet a FŐKERT Rákoshegyen

2022 tavaszán két erdőterületen is nagyobb mennyiségű facsemetét ültet a FŐKERT. Az egyik telepítés során a XVII. kerületi Nagylegelő-erdőben kerül 2000 db facsemete a földbe, még március első felében. 

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐKERT Kertészeti Divízió 2022. január elseje óta összesen több mint 300 hektár alapterületű, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló erdőterület kezelésével is foglalkozik. Az új feladat elvégzésére új munkatársak is csatlakoztak a FŐKERT Divízióhoz.

Az ültetést gondos előkészületek előzik meg. A FŐKERT Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai lekaszálják a területet, átforgatják a talajt és kifúrják az ültetőgödröket. A csemetéket viszonylag sűrűn helyezik el, de nem szabályos sorokba rendezve, hanem a természeteshez hasonlító, véletlenszerű elhelyezéssel.

A csemeték őshonos fajok egyedei, mint például a kocsányos tölgy vagy a mezei juhar. Ezek fő erdőalkotó fafajok, amelyeket nagyobb számban ültetnek. Közöttük lesznek elszórva az úgynevezett színezőfajok, mint például a vadalma vagy a vadkörte, illetve cserjék is, például a csíkos kecskerágó.

Ezekre az erdőterületekre a FŐKERT úgy nevezett konténeres erdészeti facsemetéket ültet. Ezek olyan fácskák, amelyek a sorfákkal vagy parkfákkal ellentétben nincsenek iskolázva. Ez azt jelenti, hogy a nevelésük során nem ültetik át őket, így nem vágják meg a gyökerüket, ezért az szabadon növekedhet.

Ez a frissen telepített erdőfolt hozzájárul ahhoz, hogy minél több madárfaj, rovarok vagy akár nagyobb emlősállatok is otthonra leljenek a területen és a biológiai sokszínűség növekedjen. Néhány év múlva a fák már árnyékot adnak és kellemes kirándulóhelyet biztosítanak az idelátogatóknak, anyagcseréjükkel pedig friss levegő előállításában segítenek.

A Budapesti Közművek FŐKERT Divíziója kéri a környéken kirándulókat, hogy ahol ilyen frissen ültetett növendékfákat látnak, vigyázzanak rájuk, és a kutyáikat se engedjék el a területen, nehogy véletlenül kárt tegyenek a csemetékben.

Az újonnan telepített erdőterületek adatai megtalálhatóak az iOs App Store és a Google Play áruházakban ingyenesen letölthető BP Fatár applikációban, de akár asztali számítógépen is megtalálja az infogardenweb.hu/bpfatar/, vagy a https://www.fokert.hu/bpfatar/ oldalon. A területek fényképes ismertetője a FŐKERT honlapján is elérhető (www.fokert.hu/erdok).


Budapest, 2022. március 11.
BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

FŐKERT Kertészeti Divízió