Az FKF kukásautói pénteken a megszokott rend szerint minden telephelyről kivonultak

Október 07.
BKM
Az FKF kukásautói pénteken a megszokott rend szerint minden telephelyről kivonultak

Az FKF kukásautói pénteken a megszokott rend szerint minden telephelyről kivonultak, hogy begyűjtsék a hulladékot Budapesten. Az elmaradást az alábbiak szerint fogják bepótolni a Budapesti Közművek munkatársai.

Mint ismeretes, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. A munkabeszüntetés miatt Budapesten és a Társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

A Budapesti Közművek megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési rezsi válságban. Ezért már kedd óta folyamatosan intenzív egyeztetések zajlottak az érintett munkavállalókkal annak érdekében, hogy a súlyosbodó hulladékgazdálkodási helyzetet kezelni lehessen.

A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

Az aláírt megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámla-hitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani. Az NHKV-vel fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetőek a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is.

A megállapodás kapcsán a Budapesti Közművek kiemelte, hogy nagyra értékeli a munkavállalói kollektíva és a kijelölt munkavállalói képviselők konstruktív hozzáállását, továbbá a HVDSZ 2000 szakszervezet koordináló szerepét a tárgyalások során, - mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elhúzódó vita esetén rendkívül súlyos következményekkel járó munkabeszüntetés mielőbb lezáruljon.

A HVDSZ 2000 megítélése szerint ugyanakkor a megállapodás létrejöttében komoly szerepet játszott a munkáltató Budapesti Közművek részéről tanúsított szociális érzékenység, és a munkavállalók kritikus helyzetének felismerése. Ennek részeként, a munkavállalói visszajelzéseket megerősítve értékelték, hogy a BKM vezérigazgatója vállalt egy napi hulladékbegyűjtési feladatellátást, - ezzel is elismerve a rendkívül megterhelő dolgozói teljesítményt.

Hulladékbegyűjtési rend:

A megállapodás eredményeként október 7-én pénteken az FKF kukásautói a megszokott rend szerint minden telephelyről kivonultak, hogy begyűjtsék a pénteki gyűjtési napon esedékes területeken a hulladékot. 

Az átmeneti munkabeszüntetés miatt Budapesten és a Társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken (Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Pusztazámor és Budaörs), ahol elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése, az FKF arra kéri a lakosokat, intézményeket és a gazdálkodó szervezeteket, hogy azt a hulladékmennyiséget, ami az ürítés elmaradása miatt a tartályokban már nem fér el:

  • a szelektíven gyűjtött papírt, valamint vegyes csomagolási hulladékot külön-külön, lehetőleg átlátszó,
  • a kommunális hulladékot bármilyen egyéb színű,

lezárt zsákban helyezzék ki a megszokott gyűjtési napon a hulladékgyűjtő tartályokkal együtt reggel 5 óráig az ingatlan elé.

A tartályokban és a zsákokban kihelyezett hulladékot a megszokott gyűjtési napokon szállítja el az FKF.

Az FKF a társasházak esetén a hulladékgyűjtőket tároló helyiségben a megtelt tartályok mellé zsákok kihelyezését javasolja a képviseleteknek. Az FKF a lakossági ügyfelek és a képviseletek részére korlátozott mennyiségben díjmentesen biztosít zsákokat, melyek a Budapesti Közművek személyes ügyfélszolgálati irodáiban, továbbá a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban vehetők át nyitvatartási időben. 

A lomtalanítás elhalasztásra került a VI. kerületben és Dunabogdányban

A közterületi rend megőrzése érdekében a Társaság a napokban esedékes VI. kerületben, valamint Dunabogdány településen elhalasztotta a lomtalanítást. Kérik a lakosokat, hogy ne helyezzenek ki lomot a közterületre. Az évi egyszeri díjmentes lakossági lomtalanítás új időpontjáról a megszokott módon fogják ismételten tájékoztatni az érintetteket.

A további, már meghirdetett kerületi lomtalanításokat a Társaság a megszokott rend szerint elvégzi.

A lakossági hulladékudvarok és az újrahasználati boltok a megszokott nyitvatartás szerint állnak minden környezettudatosság iránt elkötelezett budapesti lakos szolgálatában.

 

Budapest, 2022. október 7.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

FKF Hulladékgazdálkodási Divízió