Budapesten megbízhatóan működött a távfűtés, lezárult a fűtési idény

Május 17.
BKM
Budapesten megbízhatóan működött a távfűtés, lezárult a fűtési idény

A FŐTÁV május 16-tól a szolgáltatói berendezéseket nyári üzemmódra állítja át az összes, mintegy 240 ezer lakossági és több ezer vállalati, intézményi ügyfelénél.

A közelmúltban lezárult téli szezonban a megszokottnál jóval hidegebb volt. A 2021. október – 2022. április hónapok átlaghőmérséklete Budapesten 0,8 ˚C-kal volt alacsonyabb, mint a korábbi 5 éves átlag. 

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió az elmúlt hónapban az ügyfelekkel kötött üzemviteli megállapodásoknak megfelelően, ütemezetten állította le a fűtésszolgáltatást. Ez az ügyfelek közel 80 %-ánál már helyszíni beavatkozás nélkül történt, a távfelügyeleti diszpécserközpont segítségével.

A szolgáltatás üzembiztonsága érdekében a FŐTÁV szakemberei a tavaszi fűtésleállást követően megkezdik a következő fűtési időszakra való felkészülést. Ennek részeként a hőforrások esetében ellenőrzik a hőtermelő berendezéseket (kazánokat, gázmotorokat) és segédrendszereiket, továbbá a tüzelőanyag-ellátó rendszereket. Az ellenőrzéseket követően elvégzik a rendszeres és előírt karbantartási feladatokat és a szükséges hibajavításokat.

A nyári időszakban számos tervezett távvezetéki karbantartási és beruházási munka is megvalósul. Új fogyasztók hálózatra kapcsolása mellett sor kerül a hibajavításokra, illetve az elöregedett, üzembiztonsági kockázatot hordozó vezetékszakaszok és szerelvények cseréjére.

A távhőszolgáltatás keretében nyújtott használati melegvíz-ellátás természetesen a nyári időszakban, a karbantartási munkálatok mellett is folyamatos. A szolgáltatás esetleges kisebb körzetekben történő korlátozására csak a tervezett karbantartások, hibaelhárítások néhány órás időtartamára kerül majd sor.

A folyamatban lévő, illetve tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztések hosszú távú eredményeként további, mintegy 150-170 ezer tonna CO2-kibocsátás marad el évente, és csökken a helyi szennyezőanyag-kibocsátás is.

A nyári karbantartási időszakban a társaság biztosítja az ingatlanok fűtési rendszerének (karbantartás vagy felújítás miatt szükséges) víztelenítését és visszatöltését, melyre az alábbi elérhetőségeken fogadja a megrendeléseket: a regisztrált képviselők internetes ügyfélszolgálatunkon is leadhatják igényüket, a Telefonos ügyfélszolgálaton pedig a 06-1-700-7000-es telefonszámon, a kitöltött megrendelőlap a fotav@fotav.hu e-mail címre, vagy a 1509 Bp., Pf. 9. postacímre is megküldhető. Emellett természetesen leadható a személyes ügyfélszolgálati irodákon is.

A FŐTÁV munkatársai minden megrendelés esetében telefonon felveszik a kapcsolatot a megrendelővel és egyeztetik a munkálat időpontját. Emiatt fontos, hogy a munka szervezése vagy ürítés esetén a közös képviselők a lakók tájékoztatása előtt várják meg az időpont-egyeztetést! Az ürítés és a visszatöltés időpontját érdemes a társasházon belül összehangolni, a munkálatok pontos időpontjáról pedig a lakóközösség a közös képviselőtől tájékozódhat.


Budapest, 2022. május 17.

BKM Nonprofit Zrt. 

FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió