Folytatódik a tavaszi nagytakarítás a budapesti köztemetőkben

Április 13.
BKM
Folytatódik a tavaszi nagytakarítás a budapesti köztemetőkben

A Budapesti Közművek BTI Temetkezési Divíziója újabb közel félmillió négyzetmétert tesz rendbe húsvétra

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató BTI márciusban nagyszabású tavaszi nagytakarítási programot indított a kezelésében lévő temetőkertekben. Ennek során a Társaság olyan munkálatok elvégzését vállalta fel többletforrások biztosításával, amelyek kiterjednek a parcellák belső területére, a síremlékek körüli takarításra is.

Az első ütemben - március folyamán - munkatársaink több, mint 500.000 négyzetméternyi területet tisztítottak meg a levelektől és a vadon nőtt cserjéktől, magoncoktól, valamint a szabálytalanul elhelyezett és otthagyott megemlékezési kellékek maradványaitól.

A nagytakarítás második üteme a napokban indult és várhatóan húsvét előtt fejeződik be, egyes temetőkben a munkálatok az ünnepek után is folytatódnak. A kertgondozási és takarítási munkákat 9 temetőben, további csaknem félmillió (418 887) m² területen végzik el, ezzel a két ütem alatt rendbe tett terület nagysága megközelíti az egymillió négyzetmétert (közel egy Margit-szigetnyi területet).

A nagytakarítási program során a BTI saját munkavállalóival és partnereivel az általános területkarbantartási feladatokon túl összességében jelentős többlet-munkaerőt biztosít az alábbiak szerint:

  • Erzsébeti temető 20 110 m², 16 parcella, 8-10 fő
  • Kispesti temető 14 736 m², 10 parcella, 8-10 fő
  • Óbudai temető 12 874 m², 3 parcella, 8-10 fő
  • Farkasréti temető 39 764 m², 31 parcella, 12 fő
  • Rákospalotai temető 8 456 m², 6 parcella, 2 fő
  • Pestlőrinci temető 21 209 m², 13 parcella, 8-10 fő
  • Megyeri temető 46 866 m², 24 parcella, 8-10 fő
  • Új Köztemető 237 179 m², 35 parcella, 18-22 fő
  • Csepeli temető 12 908 m², 6 parcella, 8 fő

A sírkerteket felkereső látogatók visszajelzései, illetve a temetők vezetőivel történt szakmai egyeztetés alapján elsősorban olyan parcellák esetében végzik el a többlet-takarítást, melyekben urnafülkék és urnafalak találhatók, illetve amelyekkel kapcsolatban bejelentés érkezett – elsősorban a nagyobb arányú lejárt sírokból adódó rendezetlen környezet miatt.

A Budapesti Közművek tisztelettel kéri a temetőkbe látogatókat, hogy a parkolás során, valamint egyéb eszközök elhelyezésénél legyenek figyelemmel az ott folyó munkavégzésre, ezzel is segítve kollégáink munkáját és támogatva a budapesti sírkertek rendezettségét. A munkálatokkal együtt járó esetleges rövid idejű akadályoztatások miatt a Budapesti Közművek BTI Temetkezési Divíziója szíves türelmüket és megértésüket kéri.

 Budapest, 2022. április 13.


BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

BTI Temetkezési Divízió