Súlyos munkaerőhiány mellett vívja újabb csatáját a hóval és jéggel az FKF Köztisztasági Divízió

Január 22.
BKM
Súlyos munkaerőhiány mellett vívja újabb csatáját a hóval és jéggel az FKF Köztisztasági Divízió

Budapestet szombaton hajnalban csapadékzóna érte el, amelyből öt óra körül a főváros teljes területén havazott.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió szakemberei éjféltől folyamatosan ellenőrizték az utak állapotát, és ahol lehetséges volt, a munkagépek elvégezték az utak preventív sózását. Az FKF munkatársai 77 téli munkagéppel jelenleg is dolgoznak az utak megtisztításán, síkosságmentesítésén, hogy biztosítsák - első lépésben - a közösségi közlekedés zavartalanságát.

A Társaság Budapest úthálózatának takarítását az alábbi, jogszabályban meghatározott, szigorú prioritási sorrendben végzi:

  • a hidak, felüljárók,
  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út,
  • a Budaörsi út (M1, M7), M3-as, M5-ös autópályák,
  • a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai,
  • az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai,
  • egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak,
  • a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak.

A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

A Társaság rendelkezésére álló téli célgépek száma az elmúlt 10 év során mintegy 20%-kal csökkent, a flotta darabszáma már korábban sem volt elegendő. Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70% körüli. A mai napon kivonuló gépjárműparból reggel 09:00 óráig 4 db vált meghibásodás miatt üzemképtelenné.

Az FKF munkatársai a közismerten kritikusan nehéz finanszírozási helyzet és munkaerő hiány ellenére elkötelezettek a szolgáltatások fenntartása iránt, és arra törekszenek, hogy a legtöbbet hozzák ki a meglévő eszközparkból.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fővárosban a síkosságmentesítés és hóeltakarítás többszereplős feladat. Az ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek, lakóközösségeinek kötelessége.

Az FKF ezúton is kéri a gépjárművel közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotban lévő, téli gumival felszerelt autóval induljanak útnak és egyebekben is gondoskodjanak az autók téli felszereléséről (jégkaparó, elegendő fagyálló ablakmosó, stb.). Kérik, hogy a hóesést követő napszakokban, aki teheti, a közösségi közlekedést részesítse előnyben saját gépjármű használata helyett.

Kérik, a gépjárművel közlekedők - különösen a szűkebb útszakaszokon - fokozottan figyeljenek oda a szabályos parkolásra, ugyanis az úttestre belógó járművek jelentősen nehezítik a munkavégzést; továbbá kérik, a forgalomban engedjék előre a síkosságmentesítő járműveket.

Bár a BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. jelenlegi munkavállalói létszáma magasabb, mint az összeolvadás előtti tagtársaságoké együttesen volt, de számos hiányszakmában jelenleg összesen több száz betöltetlen státusz van.

A Társaság folyamatosan várja többek között gépjárművezetők jelentkezését az alábbi elérhetőségen: https://www.budapestikozmuvek.hu/karrier

FKF Köztisztasági Divízió