Tájépítészeti Nívódíj

December 01.
Díjak, Elismerések
Tájépítészeti Nívódíj

A Pünkösdfürdő park 2023-ban kivívta a szakma elismerését is, a Tájépítészeti Nívódíj Városi park és közkert kategóriájában elnyerte az első helyezést.

A Magyar Tájépítészek Szövetsége által alapított Tájépítészeti Nívódíj célja megtalálni és díjazni a leginnovatívabb alkotásokat, amelyek újszerűek, védik a meglévő értékeket és követik a fenntartható fejlődés elveit. A Pünkösdfürdő park tervezésekor és megvalósításakor is a természetesség, az ökológiai szempontok figyelembevétele, és a klímaváltozáshoz való adaptáció volt a fókuszban.


A 2022-ben átadott 7 hektáros parkban számos funkció kapott helyet, a pihenni vagy sportolni és játszani vágyók, kutyások, nemkutyások, és a piknikezők is megtalálják számításaikat. A vadvirágos réten minden évszakban más-más virág bontja szirmait és várja a beporzókat, és takarmánynövények is virulnak a „Határ” elnevezésű részen. A kutya-agility pályán a házi kedvencekkel lehet gyakorolni, a fitnesz részen pedig saját izmaikat edzhetik az erősödni vágyók a fából készült eszközökön. Focizni és kosarazni a gumiburkolatú sportpályán lehet, a kerékpárosok a szervízpontban fújhatják fel a kereket, de pétanque-ozni és strandröplabdázni is van lehetőség az erre létesített pályákon. A gyerekeket a homokfövenyből kiemelkedő játszóeszközök várják, sok csúszdának, mászóvárnak, hintának örülhetnek kicsik és nagyok. A piknikrészen pedig a kialakított tűzrakóhelyek adnak lehetőséget bográcsozásra, sütögetésre.