Újabb fővárosi zöldterület tisztul meg a Budapesti Közművek munkatársainak köszönhetően

Szeptember 21.
BKM, Fenntarthatóság
Újabb fővárosi zöldterület tisztul meg a Budapesti Közművek munkatársainak köszönhetően

Újabb fővárosi zöldterület tisztul meg a Budapesti Közművek munkatársainak köszönhetően: II. kerületi Mocsáros-dűlő

 

A X. kerületi Terebesi erdő, valamint a Tétényi fennsík rendbetétele után újabb fővárosi zöldterület tisztul meg az évek során odakerült illegális hulladéktól. A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Köztisztasági- és FŐKERT Kertészeti Divízióinak szakemberei jelenleg is azon dolgoznak, hogy a III. kerületi Mocsáros-dűlőt megszabadítsák az évek során illegálisan felhalmozott, töménytelen mennyiségű hulladéktól, oda hordott építési anyagoktól, autógumiktól, - hogy ezt követően visszaadják a területet a természetnek.

Maga a Mocsáros-dűlő egy közel 85 hektáros kiterjedésű, kaszálókból, legelőkből és kisebb facsoportokból álló, jellemzően nyílt élőhely, amelynek egy része - a Mocsáros Természetvédelmi Terület - 1994 óta védett. Itt található Budapest budai oldalának egyetlen, döntően természetes állapotban megmaradt lápos-mocsaras élőhelye, amely egyben a Mocsáros-dűlő természetvédelmi szempontból legértékesebb része.

A mélyebben fekvő területeken szinte minden tavasszal kialakulnak kisebb-nagyobb ideiglenes vízállások, az északi részen pedig gyakran előfordul, hogy még a legszárazabb nyári hónapokban is megmarad a víz. Így a terület megfelelő életteret biztosít a vonuló vízimadaraknak. A Mocsáros-dűlő további részei fákkal, facsoportokkal, kaszálókkal, legelőkkel és nádas-sásos társulásokkal tarkított. A terület nem védett, nyílt gyepes élőhelyeinek természeti értékét és fontosságát tovább emeli, hogy a Fővárosban a budai oldalon sehol sem található ilyen nagy kiterjedésű, nyílt, füves élőhely.

A mostani program előzménye, hogy 2021-ben a Fővárosi Önkormányzat döntött a természetvédelmi terület növeléséről, illetve beépítési tilalmat is elrendelt.

A Budapesti Közművek szakemberei az előzetes felmérések és engedélyek megszerzését követően láttak neki a környék rendbetételének: Eddig már több mint 1000 tonna (1367 m3) vegyes hulladékot, továbbá 1140 kg sittet és gumiabroncsot szedtek össze és szállítottak el a területről. Munkatársaik jelenleg is kézi és gépi erővel dolgoznak itt, várhatóan még hetekig fog tartani, mire teljesen megszabadítják a területet az illegális hulladéktól.

A BKM ezúton is felhívja a környezetért felelősséget érző budapestiek figyelmét, hogy a nem megfelelő helyen elhelyezett hulladék nem csak jogszabályba ütközik, rontja a városképet, elcsúfítja a természetes élőhelyeket, hanem komoly környezetvédelmi, egészségügyi problémát is jelenthet. Ezenkívül nagyban megnehezíti a hatóságok és a felszámolást végző társaságok munkáját, komoly anyagi károkat is okozva. A Társaság ezúton is kéri a gazdálkodó szervezetek, az intézmények és a lakosság segítségét és együttműködését közös környezetünk megóvásában. A BKM bízik benne, hogy az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió lakosság számára elérhető, folyamatosan bővülő szolgáltatásainak köre – például a néhány hete már 18-ra bővült hulladékudvari helyszínek, a legforgalmasabb lakossági hulladékudvarok vasárnapi nyitva tartása, a veszélyes hulladékok és lomok egész évben díjmentes lakossági leadásának lehetősége – hozzájárul az illegális hulladéklerakás visszaszorításához.

A területen begyűjtött hulladékot a Társaság részben termikusan hasznosítja a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben. A termikus hasznosítás során keletkező hő nem csak áramot termel (az itt előállított villamos energia pedig több, mint 40 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja), hanem a FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba is eljut távfűtés és használati melegvíz formájában. A fennmaradó hulladék mennyiséget a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba szállították további kezelésre, illetve a lehetőségek függvényében technológiai segédanyagként történő hasznosításra.

További képek

Budapest, 2022. szeptember 20.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.