Újabb szakasszal bővül a főváros távfűtési rendszere a Belvárosban – az építési munkálatok miatt október közepétől lezárják az V. kerület Honvéd utca egy részét a forgalom elől

Október 14.
BKM
Újabb szakasszal bővül a főváros távfűtési rendszere a Belvárosban – az építési munkálatok miatt október közepétől lezárják az V. kerület Honvéd utca egy részét a forgalom elől

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió - részben uniós forrású beruházás keretében - távhővezetéket épít az V. kerületi Honvéd utcában, így a jövőben még több belvárosi lakoshoz és intézményhez jut el a környezetbarát, korszerű távhőszolgáltatás.

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami a levegő szennyezettségi szintjét jelentősen növeli. A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, és az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható mind Budapest, mind kiemelten a belvárosi területek levegőminősége. A távfűtés ugyanis - szemben a legtöbb fűtési megoldással - a sűrűn lakott városrészekben semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással nem jár, valamint nagyságrendekkel hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés, ezért a távfűtés a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös. A szeptember közepén kezdődött építési munkálatokkal párhuzamosan a FŐTÁV folyamatosan keresi fel a távfűtésbe bekapcsolható nagyobb intézményeket, társasházakat, és ügyfélszolgálati elérhetőségein is várja a leendő új ügyfelek jelentkezését.

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, azonban a BKM FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió folyamatban lévő és tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként akár évi 400 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása is elérhető. Emellett a fejlesztések csökkentik a helyi szennyezőanyag-kibocsátást is.

Forgalmi változások

A távhőellátáshoz szükséges csővezeték-fektetési munkálatok miatt októbertől forgalmi változások lépnek életbe az alábbiak szerint:

Honvéd utca:

  • Markó és Stollár Béla utca között: részleges lezárás, a páros oldali forgalmi sáv fenntartásával október 5-től
  • Balaton utca és Szent István körút között: teljes lezárás október 17-től
  • Stollár Béla és Balaton utca között: teljes lezárás október 17-től

Szemere utca:

  • Szent István körút és Markó utca között: kétirányú forgalmi rend lép életbe október 17-től

15 és 115 jelzésű autóbuszok ideiglenes útvonalváltozása október 17-től:

  • Honvéd utcai megállóhely ideiglenesen átkerül a Szent István körútra, a MOL Bubi állomás mellé.
  • A Szent István körút és Stollár Béla utca között a buszok a Szemere utcán közlekednek

A munkálatok alatt október 17-től a Honvéd utcán a Szent István körút és Markó utca között mindkét oldalon, a Szemere utcán a Szent István körút és Stollár Béla utca között a páros oldalon és a 17. szám előtt, továbbá a Honvéd tér két végén megszűnik a parkolási lehetőség.

Az alábbi linken elérhető térkép a forgalmi változásokat szemlélteti:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1B3g1uSFvIwqXJgQq4_7UFMJUMh4GH9o&usp=sharing


Az ideiglenesen megszűnő parkolóhelyek helyett a FŐTÁV a környéken élő, érvényes kerületi várakozási engedéllyel rendelkező kerületi lakosok részére a Szabadság téri mélygarázsban nyújt ingyenes parkolási lehetőséget. A jogosultak erre vonatkozó igényüket a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.-nél a bejelentes@blvf.hu e-mail-címen jelezhetik rendszámuk, címük és telefonszámuk megadásával.

A kivitelezésről és a csőfektetési munkálatokkal kapcsolatos további tudnivalókról a Társaság, Belváros-Lipótváros Önkormányzatával együttműködve a jövőben is folyamatosan tájékoztatni fogja a környéken lakókat és dolgozókat.


2022. október 14.


BKM Nonprofit Zrt. 

FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió