Kedves Látogató! 

A légszennyezettség mára világszerte az egyik vezető halálok, és sajnos Budapesten is az egyik legsúlyosabb környezeti és közegészségügyi kockázati tényező. A rossz levegő évente sok száz budapesti korai halálát okozza, míg tízezreknek okoz légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A légszennyezés csökkenti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét is rontja a koncentrálóképességet és a szellemi teljesítőképességünket, sőt friss kutatások szerint jelentős súlyosbító tényező a COVID-19 fertőzések esetében is. 

Közös érdekünk a főváros levegőtisztaságának védelme, az illegális hulladékégetés visszaszorítása és a korszerű, környezettudatos fűtési megoldások minél szélesebb körű elterjedése. 

A légszennyezettségről sokaknak főként az autók kipufogógáza vagy az ipari kibocsátás jut eszébe, amelyek valóban szennyezik a levegőt, azonban az egészségünket leginkább károsító úgynevezett kisméretű szálló por (aeroszol) fő kibocsátója a lakossági fűtés. Különösen környezet- és egészségkárosítóak a lakossági hulladékégetés során a levegőbe jutó szennyezőanyagok. Mivel a hulladékok megfelelő elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok, a hulladékégetés nemcsak egészségünket, de kályhánkat és kéményünket is tönkreteheti. 

Súlyos egészség- és környezetkárosító hatásai miatt, a lakossági hulladék nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő elégetése hazánkban tiltott, illegális tevékenység. Pénzbírsággal sújtható, adott esetben pedig bűncselekménynek minősül. 

Fontos tudnunk, hogy a tűzifán, a szénen és a saját háztartásunkban keletkező kezeletlen fa- és papírhulladékon kívül minden egyéb anyag elégetése illegális égetésnek minősül. Tilos égetni ablak- és ajtókeretet, fabútorokat, rétegelt lemezt, bútorlapokat, textíliákat; gumiabroncsot, fáradt olajat, PET-palackot. A fővárosban a kerti hulladékok égetése is tilos.

Tegyünk közösen a tiszta levegőért, a hulladékégetés visszaszorításáért! Szelektív hulladékgyűjtéssel, komposztálással, helyes fűtési megoldások alkalmazásával és rászorultság esetén az önkormányzatok által folyósított fűtési támogatás igénybevételével mindez lehetséges. 

Ne égessünk szemetet!

Ne égess! A jó levegő közös értékünk - Sajtóközlemény