HOL TÁJÉKOZÓDHATUNK A LEVEGŐMINŐSÉGÉRŐL?

Budapesten 12 mérőállomás méri a levegő minőségét. Az adatokat az OMSz honlapján lehet lekérdezni, ahol egy térkép is mutatja az aktuális helyzetet. Lejátszható a főbb légszennyező anyagok szintjének előrejelzett változása is. 

Térkép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat


A Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta értékeli a levegőminőséget a levegőhigiénés index alapján. A Fővárosi Önkormányzat abban az esetben is közöl adatokat, amikor a PM2,5 napi átlag értékek meghaladják a WHO ajánlását (erre nincs európai határérték). A hírlevélre itt lehet feliratkozni. Budapest Környezeti Állapotértékelésének levegős fejezetét itt lehet letölteni.

A HungAIRy, Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével című, EU-s finanszírozású projekt, ami a levegőminőség javítását célozza 8 régiót lefedve. A 8 évig futó projekt mindezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítja meg. A projekt önálló weboldala az alábbi témákban nyújt levegőtisztaság-védelmi információkat.